Auteur: Golan Muhyaldin
Gepubliceerd op: dinsdag 5 oktober 2021
Update op: maandag 5 december 2022
In samenwerking met en editing van: Edwin Stam, Nicky Schoonenberg, René Kneyber & Cyrilla van der Donk
Inleiding
De Unify Aanpak als doel om inzicht te krijgen in en ondersteuning te bieden aan de wat studenten op het moment voelen tijdens mentorgesprekken. Hieronder vind je een samenvatting, infographic en de uitleg van wat ieder stap betekent. Met theorie van M. Brackett, Permission to Feel (2020).
Wil je hierin begeleid worden? Neem nu contact met ons op.
Oriëntatie
Volgens McClelland is echte ontmoeting het communiceren van de onderstroom van gevoelens. In zijn ijsbergmodel benoemt hij onderstroom inzichten zoals: overtuigingen, normen & waarden, eigenschappen en motieven (P. Mulder, 2015). Aldus de gevoelens en karakter van de student. Vanuit dit perspectief wil ik meer weten over wat er om gaat in het brein en het hart van mijn studenten binnen / buiten school en vergezellen waar het nodig is. Voor mij als mentor is het belangrijk om een reikende hand te bieden. Echte ontmoeting kan leiden tot een betekenisvolle gesprek voor de student en mij.
Tijdens mijn zoektocht voor een manier waarop ik vaker betekenisvolle gesprekken zou hebben, ontdekte ik een tabel met verschillende emoties die kunnen helpen bij het aangeven en delen van gevoelens. In mijn eigen MBO tijd heb ik zelf vaak moeite gehad om emoties onder woorden te brengen. Deze tabel helpt hierbij, maar daarmee had ik nog geen aanpak die past bij mij. Deze aanpak heb ik zelf ontwikkeld en de naam Unify-Aanpak gegeven. Ik hoop hiermee dat alle (MBO-)mentoren die net als ik willen afstappen van het antwoord ‘Goed’ een handvat hebben om elke student op passende wijze te kunnen vergezellen in het leef- & leerproces.
Mood Meter Model
Tijdens mijn oriëntatie van Het Mood Meter Model kwam ik ook de RULER-aanpak tegen die beschreven wordt als hulpmiddel om samen met het Mood Meter model te gebruiken. De RULER aanpak bestaat uit:
Herkennen Begrijpen Labelen Uitdrukken Reguleren van emoties.
Wij als mentoren zijn snel geneigd om te praten over school prestaties. Vaak is er een lijst met vragen die ik aan elk student stel. In dit artikel wordt er juist gekeken naar de andere kant van verbinding. Ik geloof namelijk dat emoties de drive en kern zijn van school prestaties.
Van Dale – wat is mentorschap?
Ik heb de Unify-Aanpak ontwikkeld om erachter te komen wat de student tijdens een gesprek echt voelt om zo echte ontmoeting te laten plaatsvinden. Dat bestaat uit het Mood Meter Model en elementen van de RULER-aanpak van Marc Brackett. Denk aan mentorgesprekken samen met de student. We staan beiden stil en investeren in ons gevoel op dat moment. Het is een situatie waarbij terug gekeken wordt naar wat er al gebeurt is en hoe degene zich nu voelt. Daarbij krijgt de docent inzicht in hoe de student een probleem/emotie aanpakt en of daar ondersteuning bij gegeven kan worden zonder waardeoordeel. De Unify-Aanpak is dus ontwikkeld om samen vanuit zowel de mentor als de student te praten over hun eigen emoties en de onderstroom van een ander te erkennen. Zo kan een student meer begrip tonen als de mentor gewoonweg een slechte dag heeft gehad en voelt de student zich minder persoonlijk aangevallen. Of bijvoorbeeld wanneer de docent het gevoel heeft dat de student bewust bijdehand en boos doet. Door de Unify-Aanpak zouden deze situaties makkelijk te bespreken zijn en kan de mentor erachter komen wat het gevoel achter het gedrag van de student is. Hieronder een stuk over executieve functies. Wat ze zijn en hoe dit verbinding geeft aan de Unify-Aanpak.
Executieve Functies
In het menselijk brein zijn er hersenprocessen die onze keuzes bepalen als mens. Deze hersenprocessen worden ook wel executieve functies genoemd. Als docenten kunnen wij het denk- en beslissingsproces van de studenten niet zien. Wat we wel kunnen zien is het gedrag wat daar uit komt. Emoties zijn een groot onderdeel van deze hersenprocessen.
Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan Marchia, een student die net een whatsapp bericht heeft gekregen van haar vriendje waar ze drie jaar verkering mee heeft dat hij verliefd is op een ander. Op dat moment zie ik Marchia naar buiten kijken tijdens de les. Ze zit in de hoek en doet alles behalve opletten. Ik zie haar gedrag als mentor. Wanneer ik één op één met haar zit bespreekt Marchia de situatie. Ik begrijp op dat moment dat haar hersenprocessen niet toegekomen zijn om informatie te verwerken of te beginnen aan haar taak omdat haar emotie op dat moment haar tegenhoud om dit te doen. Wanneer ik tijd maak om als haar mentor even te zitten, te luisteren en deze emoties te bespreken is het mogelijk dat de hersenprocessen, oftewel executieve functies, weer op gang kunnen komen. Marchia’s verdriet is herkend en erkend. Dan is het makkelijker voor haar om het opzij te zetten zodat er geïnvesteerd kan worden op lange termijn doelen zoals huiswerk enzovoorts.
De hersenprocessen van het prefrontale cortex die studenten nodig hebben om te werken zijn allemaal volgroeid tussen de 25 en 30 jaar. Dat wil zeggen dat er momenten voor komen dat studenten de hersenprocessen niet optimaal kunnen gebruiken. Als we het voorbeeld van hierboven nemen wil dat zeggen dat zij zich kunnen verslapen of toch ervoor kiezen om de hele dag te gaan slapen. In theorie willen alle studenten op tijd naar school desondanks dat zij misschien geen ochtendmensen zijn. Door de gedragingen van de studenten bewust te zien kan de docent hierbij helpen. De docent kan niet losse trainingen geven om de hersenprocessen los te trainen. Wat de docent wel kan doen is het helpen van dit proces.
Zo werd het mijn doel om de onderstroom van emoties en gedachten te combineren met de bovenstroom van taken en handelingen vanuit het ijsbergmodel. Allemaal in een laagdrempelig mentorgesprek waarin horizontaal gecommuniceerd wordt. In Jip en Janneke taal bedoel ik dat het mijn doel is om eerst te beginnen met het kort bespreekbaar maken van echte emoties.
Ontwerpen & Voorbereiding
Wat kan ik doen? Ik oefende de aanpakken eerst samen met mijn vrienden en daarna met de studenten tijdens één-op-één gesprekken. In het schooljaar toen de pandemie op haar hoogtepunt was in Nederland, heb ik de Unify-aanpak gebruikt tijdens al mijn mentorgesprekken. Niet met de intentie om een aanpak te bedenken, maar juist om door te vragen wanneer studenten weinig tot niet over hun emoties praten. In een periode van ongeveer acht weken, heb ik ongeveer acht keer per persoon dit geoefend. Een kort gesprek van maximaal 5 á 10 minuten om samen stil te staan in hoe de studenten zich voelen én hoe ik mij voel. Door middel van de vier thema’s: herkennen, begrijpen, labelen, uitdrukken, heb ik een aanpak bedacht om zo tot echte ontmoeting te komen. Dit noemen we vanaf nu de Unify-Aanpak.
Hieronder staan de ontwerpkaders om deze aanpak in goede banen te leiden.
Samenvatting
We kunnen concluderen dat echte ontmoeting plaats kan vinden wanneer we samen tijd maken en praten over het onderstroom van emoties die McClelland beschrijft als onze overtuigingen, normen, waarden, eigenschappen en motieven. Wanneer deze in een individuele gesprek tussen mentor en student op een transparante en laagdrempelige wijze naar boven komen krijgt de mentor inzichten over wat er afspeelt in het leven van de student. We zouden dan wanneer dit gewenst is bij helpen. We weten dat in het gesprek herkennen, erkennen, begrijpen, labelen van emoties en het uitdrukken hiervan nodig is om echte ontmoeting op gang te zetten. Dit doen we zonder waardeoordeel en met een team van deskundigen die ons als mentoren kunnen helpen wanneer de student meer hulp nodig heeft.
Klik hier om de blog over de Unify Aanpak te lezen waarin beschreven wordt hoe het eenvoudige vier-stappenplan tot echte ontmoeting uitgevoerd kan worden en eventuele vervolgacties die bij deze aanpak passen.
Bronnen
Brackett, M. (2014, 22 juli). Marc Brackett on Emotional Intelligence and the Mood Meter. https://www.youtube.com/watch?v=d36ksgP72Z4
Brackett, M. (2019, 19 juni). RULER: A Theory-Driven, Systemic Approach to Social, Emotional, and Academic Learning. Taylor & Francis. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00461520.2019.1614447?journalCode=hedp20
Brackett, M., & Cipriano, C. (2020, 29 september). Teacher, Interrupted: Leaning into Social-Emotional Learning Amid the COVID-19 Crisis. EdSurge. https://www.edsurge.com/news/2020-03-18-teacher-interrupted-leaning-into-social-emotional-learning-amid-the-covid-19-crisis
Centraal Bureau voor de Statistiek. (2021, 3 september). Mentale gezondheid in eerste helft 2021 op dieptepunt. https://www.cbs.nl/item?sc_itemid=6e8fbfd7-fb33-4ed8-a1d0-a1ba5b9c0d6d&sc_lang=nl-nl
Mulder, P. (2019, 9 december). Wat is de David McClelland motivatie theorie? Praktische uitleg | toolshero. Toolshero. https://www.toolshero.nl/psychologie/mcclelland-motivatie-theorie/
Mulder, P. (2019, 9 december). Wat is de David McClelland motivatie theorie? Praktische uitleg | toolshero. Toolshero. https://www.toolshero.nl/psychologie/mcclelland-motivatie-theorie/
Stam, E. (2020, 9 oktober). Benoem je gevoelens. https://www.tl4e.nl/nl/artikelen/935-benoem-je-gevoelens
Van Hooijdonk, R. (2021, 2 juni). Een nieuwe mindset, een nieuwe cultuur: toekomstgerichte bedrijven verwelkomen verandering. Richard van Hooijdonk Blog. https://blog.richardvanhooijdonk.com/een-nieuwe-mindset-een-nieuwe-cultuur-toekomstgerichte-bedrijven-verwelkomen-verandering/